WRITER'S LOFT / GALLUM TANNERY LOFTS

The Writer's Loft design is focused on dissolving the barrier between inside and outside space, merging them as one. As a writer, he is constantly taking inspiration from observing the outside world, and this design allows him to do so from inside of his space. Through the design of the inverted balcony, the inside and outside space are physically connected, giving him outside space – observing space - within the bounds of his living space. The geometry of the space clearly separates his private spaces from the public space, giving him the opportunity to separate his work from the more social and public aspects of his life.      

 

 

GUEST HOUSE / RIVER HILLS, WI

THE DESIGN OF THE GUEST HOUSE IS ABOUT BOTH SEPARATION AND CONNECTION. THE STRUCTURE CONTAINS TWO VOLUMES – THE LARGER CONTAINING THE LIVING ROOM AND LOFT SPACE, THE SMALLER CONTAINING THE DINING ROOM, KITCHEN AND BATH. THE LARGE CONCRETE WALL ON THE SOUTH SIDE OF THE LARGER VOLUME GIVES THEM PRIVACY FROM THE MAIN HOUSE, WHILE THE WINDOW-WALLS OF THE SMALLER VOLUME CREATE A VISIBLE CONNECTION BETWEEN THE TWO HOUSES. THE CIRCULATION OF THE SPACE IS MEANT TO MIMIC THE ORGANIC QUALITIES OF THE LANDSCAPE SURROUNDING THE GUEST HOUSE, AS WELL AS THE POSITION OF THE STRUCTURE. THE LARGE WINDOWS PULL THE OUTSIDE IN, AND THE LONG PATHWAYS OF THE HOME PULL THE STRUCTURE OUT. 

 

 

PROJECT LEAD THE WAY OFFICE REDESIGN   

This design aims to create an education focused space that is an inviting, playful and comfortable for students to work and participate in Project Lead The Way. Due to the client’s goal of bringing more students into the office, this design features a versatile, three-dimensional display wall which is visible from the hallway prior to entering the office. Once inside, visitors are able to see previous projects made from students in the PLTW program being displayed, as well as objects created by the machines kept in this office, such as the 3D printer. The colors in this space create a warm and comfortable atmosphere, so that the students feel as though they are welcome.  There are two types of seating in this space that create the lounge area and work area, which are separated through the use of materials. The lounge seating provides a comfortable place for students and other visitors to sit and relax, while the work seating creates a space for students to work, either collaboratively or individually. The work seating is emphasized by STEM signage, as well as by using the color red, to hint at a focus on schoolwork and the goals of the STEM and PLTW programs. The teacher display wall, located next to the work area, mimics the Periodic Table of Elements, creating a playful and colorful display. 

 

PROJECT LEAD THE WAY + STEM FULL OFFICE REDESIGN

The PLTW + STEM Office Redesign is focused on increasing visibility into the space and changing the flow of motion in the space in order to increase PLTW + STEM’s presence at MSOE and to make the office a more functional space for both faculty and students. By knocking out the border walls between the office and hallway, students have more access to the workspace and Innovation Zone. The Innovation Zone features large glass panels, borrowing natural light from the student workspace just north of the office. By using wood panels and glass walls, various levels of privacy are created, separating the student and faculty spaces. By using glass, a visible connection between the various spaces within the office is created, allowing students to connect with faculty and vice versa.